Welke vloeistoffen kun je het beste gebruiken in je lekkere smoothie recepten?

Inhoudsopgave

Welke vloeistoffen voor je smoothies?

Om tot echte lekkere smoothie recepten te komen is de vloeistof die je gebruikt een belangrijk basisingrediënt. Vaak maakt of breekt dit je smoothie of smoothie bowl echt. Zelf heb je vast al van alles uitgeprobeerd. Voor iedere vloeistof valt dan ook wel wat te zeggen. Het gaat er eigenlijk om wat je wil bereiken met de smoothie. Wil je dit bijvoorbeeld gebruiken om zo aan je dagelijkse vitaminen en mineralen te komen of andere voedingswaarde binnen te krijgen op een relatief makkelijke manier? Wil je graag afvallen door middel van smoothies? Of vind je ze gewoon heel erg lekker en wil je alle lekkere smoothie recepten verzamelen om zo iedere dag van de week met een ander recept te kunnen beginnen?

Welke zuivel kun je het beste in smoothie gebruiken?

Om te beginnen kun je zuivel gebruiken als vloeistof basis van je smoothie. Zuivelproducten houden de smaak van de smoothie vast en zorgen er over het algemeen voor dat je smoothie wat dikker wordt. Dat is natuurlijk vaak ook eigenlijk wat je wil met een smoothie. Als de substantie te dun wordt, dan is het eigenlijk niet echt meer een smoothie. Dan wordt het meer een sapje. Gebruik dus de juiste ingrediënten in een smoothie om voor de goede substantie te zorgen. Ja kan hem maar beter iets te dik maken. Later kun je er namelijk altijd nog wat water aan toevoegen om het te verdunnen. Ook meteen de reden waarom bananen bijna aan alle lekkere smoothie recepten worden toegevoegd. Dit zorgt namelijk echt voor een goede dikke substantie. Laat je bananen er toch buiten? Dan moet je vaak toch iets van een zuivel toevoegen om tot een goede substantie te komen.

Melk

Wanneer je een niet al te dikke smoothie wil, maar er toch wel voor wil zorgen dat het een beetje romig is, kun je melk gebruiken. Melk is toch nog wat vloeibaarder, maar wanneer je het in de blender doet zal het al wat opschuimen. Hierdoor wordt je smoothie dus wat dikker. Daarbij zorg je er met melk voor dat je weer wat extra eiwitten en mineralen binnen krijgt. Wil je ook afvallen en dus niet te veel calorieën binnenkrijgen, maar toch je smoothie wat dikker maken? Ga dan voor magere melk in plaats van bijvoorbeeld volle melk. Het verschil is erg groot namelijk. Magere melk bevat rond de 33 calorieën per 100 milliliter, terwijl dit er rond de 66 zijn bij volle melk. Je krijgt dus maar liefst de helft zoveel calorieën binnen met magere melk! Maak dus de juiste keuzes afhankelijk van je dieet.

Kwark of Yoghurt

Om je smoothie echt een goede dikke substantie te geven, kun je het beste kwark of yoghurt gebruiken. Dit is van zichzelf al redelijk dik. Maar als het ook nog gemixt wordt met het vruchtvlees van het fruit dat je in de smoothie doet, dat zal je al helemaal een dikke substantie krijgen. Vaak moet je er dan toch ook iets als water bij mixen om tot een iets vloeibaardere substantie te komen, waardoor de smoothie toch te drinken is. Anders zit er amper beweging in en kun je het niet eens drinken.

Met kwark en yoghurt voeg je ook extra voedingswaarden toe. Net als al het andere zuivel bevatten deze producten mineralen als fosfor, kalium, jodium en zink. Verder bevat zeker kwark in verhouding een goede hoeveelheid eiwitten. Dit is dus zeker een goede toevoeging voor je lekkere smoothie recepten!

Welke andere vloeibaardere producten zijn een belangrijke toevoeging voor je smoothie?

Wil je jouw smoothie iets minder dik maken, dan kun je het beste vloeibaardere producten aan je smoothie toevoegen. Zeker wanneer je al veel ingrediënten gebruikt die de substantie dikker maken als banaan, kwark en yoghurt. Ook als je veel fruit gebruikt zal je smoothie dik worden. Dit komt door al het vruchtvlees dat in de smoothie mee gaat. Misschien heb je wel eens een sapje gemaakt met een sapcentrifuge. Als je ziet hoeveel vruchtvlees er verloren gaat en hoeveel sap er overblijft, dan snap je waarom je smoothie zo dik wordt wanneer je alles bij elkaar mixt in een blender. Daarom wil je vaak wel een extra vloeibaar ingrediënt toevoegen. Welke vloeibare ingrediënten kun je hier allemaal het beste voor gebruiken?

Water!

Zoals we net al een paar keer benoemd hebben is water een van de betere ingrediënten die je toe kunt voegen aan je smoothie. In principe zitten hier natuurlijk niet heel veel voedingswaarden in, behalve de mineralen die erin zitten. Wanneer je kraanwater gebruikt zullen hier nog wat meer mineralen aan toegevoegd zijn. Maar verder bevat het helemaal geen voedingsstoffen en dus ook geen calorieën! Dit is een van de enige producten die je kunt gebruiken waar geen calorieën in zitten. Ideaal dus! Stel dat je smoothie iets te dik is geworden, maar je er niet te veel extra aan toe wil voegen omdat je juist af wil vallen met het drinken van smoothies, dan kun je hem verdunnen met water. Maar ook als basisingrediënt kun je water gebruiken om de smoothie al relatief vloeibaar te maken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om ijsblokjes in de blender mee te mixen. Hiermee maak je de smoothie vaak toch iets dikker en heb je meteen een ijskoud drankje.

Kokoswater

Vaak wordt kokoswater vergeten. Maar dit is ook een hele goede toevoeging aan je smoothie. Er zitten namelijk relatief weinig calorieën in en is daarnaast erg goed voor je gezondheid vanwege de andere voedingswaarden die erin zitten. Per 100 milliliter bevat kokoswater maar rond de 19 calorieën. Vaak voeg je niet heel veel meer dan 150-200 milliliter toe aan je smoothie. Aan de calorieën zal het dus zeker niet liggen! Maar daarnaast bevat kokoswater ook veel mineralen, waaronder elektrolyten waarmee je je lichaam echt goed hydrateert. Zo zorgt dit drankje ook voor een kleine verlaging van het cholesterolgehalte en bloeddruk in je lichaam. Ook bevat het antioxidanten. Je zou het dus zelfs kunnen zien als een superfood!

Vruchtensapjes

Wil je jouw lekkere smoothie recepten toch wat meer smaak geven? Voeg dan een vruchtensapje toe als ingrediënt. Op deze manier maak je je smoothie wat dunner, maar zorg je er ook voor dat het een zoetere smaak krijgt. Pas wel op! Wanneer je dit toevoegt, dan kan je niet om de calorieën heen. Vaak zit er namelijk relatief veel suiker in de sapjes. Zeker wanneer het een pak uit de supermarkt is. Het beste kun je dan ook zelf geperst fruit toevoegen. Dan weet je zeker dat er geen toegevoegde suikers in de vruchtensappen verwerkt zijn! Maar ook om de suikers zal je niet heen kunnen. Iedere vrucht bevat namelijk fructose. Suiker dus. Wil je niet teveel calorieën in je smoothie hebben? Kies dan gewoon voor water of kokoswater.

Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…