Waarom je bananen wel of niet aan je smoothie toe moet voegen

Bananen worden vaak gebruikt in lekkere smoothie recepten. Zelf heb je vast al vaker smoothies gedronken waar bananen in gemixt waren als je dit artikel leest. Deze fruitsoort geeft een smoothie vaak een lekkere smaak. Zeker als je het goed weet te mixen met andere producten en vruchten. Bananen lijken je dan ook helemaal niet verkeerd of een slechte toevoeging te zijn. Helemaal als je er wel eens op hebt gelet dat haast iedere tennisser ongeveer een hele tros bananen mee heeft wanneer ze een wedstrijd aan het spelen zijn. Je hoort dat ook vaker dat een banaan goed is voor of tijdens het sporten. Dat je er energie van krijgt. Wanneer je één van je lekkere smoothie recepten aan het bereiden bent voordat je een wedstrijd moet spelen of voordat je naar de sportschool gaat, wil je hier dus zeker wel een banaan aan toevoegen. Maar wat zijn nou echt de voordelen en eventueel de nadelen van het eten van een banaan?

Inhoudsopgave

Bananen Toevoegen aan Smoothie

Voordelen van het toevoegen van een banaan aan je smoothie

Bananen zijn allereerst ideaal om de structuur van je smoothie te bepalen. Deze fruitsoort heeft een hele dikke structuur. Hierdoor kun je jouw smoothie dus dikker en een stuk smaakvoller maken. Bananen hebben namelijk ook een sterke smaak. Zeker wanneer ze al wat rijper zijn en richting het bruinige gaan. Dit is vaak dan ook het perfecte moment om een banaan te gebruiken in je lekkere smoothie. Is de structuur te dik geworden? Maak hem dan weer wat vloeibaarder door er wat extra water aan toe te voegen. Water bevat namelijk helemaal geen calorieën dus het enige wat het voor je gezonde smoothie zal doen is hem wat vloeibaarder maken. Dat is dus ook een ander voordeel van het gebruik van een banaan in je smoothie wanneer je een dikkere structuur wil. Zo hoef je geen andere extra producten te gebruiken zoals room of yoghurt waar weer redelijk wat extra calorieën in zitten en voeg je simpelweg wat water toe!

Een ander voordeel van het toevoegen van bananen aan je lekkere smoothie recepten, is dat ze boordevol vitamines en mineralen zitten. Iets wat je waarschijnlijk al wel vaker gehoord hebt en dus ook verwacht had. Maar welke vitamines en mineralen bevatten bananen precies waardoor het goed voor je zou zijn? Allereerst bevat het veel vitamine B6. Dit is een hele belangrijke voor verschillende processen in je lichaam. Vitamine B6 helpt namelijk bij een goede weerstand een gezonde spijsvertering en een goed functioneren van het zenuwstelsel. Ook is het belangrijk bij het proces waar rode bloedcellen gevormd worden. Je ziet dus dat het bij veel processen in je lichaam komt kijken.

Daarbij bevat een banaan ook redelijk wat magnesium en kalium. Beide elektrolyten, wat mineralen zijn die ervoor zorgen dat je lichaam gehydrateerd blijft en daarbij de bloeddruk en zuurgraad van je lichaam reguleert. Ook belangrijke mineralen dus!

Kalium en magnesium bevinden zich voornamelijk in de spieren. Ze zorgen er namelijk voor dat spieren goed samentrekken en zenuwprikkels goed geleid worden in het lichaam. Wat betreft kalium zit je al aan ruim 10% van je dagelijkse aanbevolen innamen wanneer je een banaan eet van 100 gram. Dit geldt dan voor hetgeen dat aanbevolen is voor volwassenen. Dagelijks is voor een volwassenen namelijk 3500 milligram aanbevolen. Een banaan van 100 gram bevat 374 milligram kalium. Zo ben je dus al redelijk goed opweg.

Dagelijkse aanbevolen inname van magnesium voor een volwassen man is 350 milligram en bij een vrouw is dit 300 milligram. Wanneer je een banaan eet van 100 gram zit je aan 27 milligram magnesium Dit is dus ook al een kleine 10% van je dagelijkse aanbevolen inname.

Waar magnesium daarnaast nog meer aan bijdraagt, is de aanmaak en vorming van botten, spieren en zelfs tanden. Daarbij onderhoudt deze mineraal de energieproductie van de lichaamscellen. Magnesium is dus ook een hele belangrijke stof voor het lichaam!

Wat een ander voordeel is van bananen, is dat ze langzaam suiker afgeven in het lichaam. Wanneer je bijvoorbeeld snoep eet, krijg je direct een suikerpiek en worden de suikers dus meteen vrijgegeven. Dit worden ook wel snelle suikers genoemd. Door de grote hoeveelheid resistent zetmeel en pectine die bananen bevatten worden de suikers die deze fruitsoort bevat langzaam vrijgegeven waardoor je er langdurig gebruik kunt maken van de energie die je hieruit krijgt. De hoeveelheden pectine en resistent zetmeel zijn in grotere maten wanneer een banaan nog minder rijp is. Wil je dus gebruik maken van deze langdurigere energiebron, dan kun je een banaan beter eten wanneer deze nog wat groeniger geel is. Pas net rijp dus.

Waarom zou een banaan slecht zijn in een smoothie?

Vaak hoor je mensen zeggen dat bananen minder gezond zijn dan je denkt en je er zelfs dik van kunt worden. Daarbij wordt ook nog eens gezegd dat er niet veel vitamines in deze fruitsoort zitten. Zoals je net hebt kunnen lezen is dit dus helemaal niet het geval. Waar deze mensen vaak op doelen is de hoeveelheid vitamine C die een banaan bevat. Het is namelijk wel waar dat dit een stuk minder is in een banaan. In 100 gram banaan zit namelijk maar 8,7 milligram vitamine C. Als je hier 100 gram sinaasappel bij pakt die heel rijk is aan vitamine C, bevat deze maarliefst 50 milligram hiervan. Dat is bijna zes keer zoveel dus. Nu pakken we er ook wel meteen een vrucht bij die heel erg rijk is aan deze vitamine. Je kan deze hoeveelheid namelijk zelfs vergelijken met de hoeveelheid die een citroen bevat. Niet helemaal eerlijk dus, want als je kijkt naar bijvoorbeeld een appel of peer, dan zie je dat deze ook helemaal niet heel erg rijk zijn aan vitamine C. Ze bevatten zelfs ongeveer de helft zoveel! Vitamine C is dan ook niet de enige vitamine waar je naar moet kijken zoals je in de vorige alinea hebt kunnen lezen. Bananen bevatten namelijk genoeg andere gezonde voedingsstoffen waar je jouw lekkere smoothie recepten alleen maar gezonder mee maakt!

Daarnaast hoor je hier en daar ook wel dat je dikker wordt van te veel bananen eten, omdat er veel suiker in zit. Echter zit er suiker in iedere vrucht en is het niet eerlijk dat een banaan hier alleen op afgerekend zou worden. Bananen bevatten per 100 gram namelijk 12 gram suiker. Bij een appel is dit 10, bij een peer is dit ook rond de 9,5 en bij een mango is dit bijvoorbeeld rond de 14 gram. Allemaal zitten ze qua hoeveelheid dus redelijk bij elkaar in de buurt. Als je bananen vergelijkt met de meeste andere bekende vruchten zullen ze er net enkele grammen boven zitten. Maar waarom moet suiker vermeden worden? In principe is dit namelijk ook gewoon brandstof, maar een redelijk snelle. Zeker in vruchten is suiker niet te vermijden. Fructose zit namelijk in elke vrucht. Het is dus wel belangrijk dat je niet 10 stukken fruit per dag gaat eten, want dan zit je al snel ver over je dagelijkse aanbevolen inname van suiker. Volgens het WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is dit voor vrouwen rond de 50 gram en voor mannen rond de 60 gram per dag. Natuurlijk is het anders als je een topsporter bent of gewoon veel sport en beweegt op een dag. In deze gevallen verbrand je ook veel en heb je ook veel brandstoffen nodig. Ga dus goed om met je voeding en pas dit aan aan je leefstijl. Als je veel sport kun je zeker een lekkere smoothie met banaan maken voordat je aan de slag gaat!

Benieuwd naar onze koffie smoothies? We hebben de beste recepten voor je samengesteld!

Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…
Is een smoothie gezond als ontbijt?
Is een smoothie gezond als ontbijt?
Zorg dat je smoothie een goede verhouding ingrediënten heeft! Een smoothie kan inderdaad…
Welke smoothie is goed voor je darmen?
Welke smoothie is goed voor je darmen?
De darmen en gezondheid Het maagdarmkanaal is een van de belangrijkste systemen in…