Gezonde smoothie recepten maken

Gezonde smoothies recepten proberen die passen in jouw dieet? Steeds meer mensen zien het belang van een gezonde levensstijl in. Wat we eten heeft een enorme invloed op ons algehele welzijn en ons vermogen om ziekten te bestrijden. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat we de voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft, is door gezonde smoothies te maken. Smoothies zijn niet alleen gemakkelijk te maken, maar ook lekker en bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Het maken van gezonde smoothies hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met maar een paar ingrediënten en een blender of staafmixer kun je al een gezonde smoothie maken. Het grootste voordeel hierbij is dat je eindeloos kunt variëren met ingrediënten. Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat jij jouw eigen lekkere smoothie recepten samenstelt aan de hand van jouw smaak en de eisen van jouw dieet.

Om je een goede basis te geven zullen we enkele gezonde smoothie recepten voor je uitwerken. Dit is een basis, omdat het de bedoeling is om er je eigen draai aan te geven. Dat deze recepten op zichzelf goed zijn, is zeker. Maar iedereen heeft een andere smaak en andere behoeften. Dus de recepten kunnen niet aansluiten op ieder zijn behoeften. Maar voordat we bij de recepten komen gaan we eerst dieper in op wat een smoothie nou zo gezond maakt.

Inhoudsopgave

Gezonde Smoothie Recepten Maken

Wat maakt een smoothie gezond?

Smoothies zijn populaire manieren om eenvoudig en snel je voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar wat maakt een smoothie eigenlijk gezond? Je hoort namelijk vast ook vaker dat een smoothie veel suiker kan bevatten en het op die manier helemaal niet zo gezond kan zijn. Een gezonde smoothie bevat daarom een combinatie van de juiste ingrediënten die ons lichaam voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Hierbij is het belangrijk dat je goed rekening houdt met de verhoudingen en je dus niet over de maximale hoeveelheden suiker gaat. Een smoothie is gezond vanwege diverse voedingsstoffen.

Veel smoothies bevatten fruit, dat natuurlijke suikers bevat die ons lichaam kan gebruiken voor energie. Suiker of honing hoeft meestal niet toegevoegd te worden wanneer je fruit smoothies maakt, aangezien het fruit al zoet genoeg is. Wel is het daarbij nog belangrijk dat je over de verhoudingen van het fruit goed nadenkt. Wanneer je te veel fruit toevoegt kan je namelijk al makkelijk aan een teveel aan suiker zitten in je lekkere smoothie recepten. Dat is erg zonde

Het toevoegen van ingrediënten die rijk zijn aan vezels, zoals groenten, fruit, noten of zaden, helpt bij het handhaven van een gezonde spijsvertering en kan helpen bij het voorkomen van constipatie. Daarnaast krijg je er sneller een verzadigd gevoel door, waardoor je weer minder gaat snacken en eten in het algemeen, wat er weer zorgt voor dat je af zal vallen of in ieder geval op een gezond gewicht blijft. Eiwitten dragen daar bijvoorbeeld ook aan bij. Maar waar eiwit nog meer goed voor is, zijn je spieren. Zeker wanneer je een smoothie als post-workout drankje gebruikt, komt zo een eiwit smoothie goed tot zijn recht. Deze voedingsstoffen helpen namelijk bij het herstel en de groei van spieren.

Daarnaast zijn de meeste smoothies een uitstekende bron van essentiële vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine A, kalium, ijzer, calcium, magnesium en nog veel meer. Maar denk bijvoorbeeld ook aan antioxidanten die je lichaam helpen tegen het bestrijden van vrije radicalen. Je houdt je immuunsysteem dus sterk.

Wel is het belangrijk om je te beseffen dat niet zomaar alle smoothies gezond zijn. Net hadden we het al over smoothies die veel suiker bevatten, zoals vruchtensappen of zoete zuivelproducten. Deze kunnen veel calorieën en weinig voedingsstoffen bevatten wat een smoothie juist ongezond maakt. Het is daarom belangrijk om je drankje zelf samen te stellen en te kiezen voor gezonde ingrediënten die passen in jouw dieet. Of dit nu met het doel is om bijvoorbeeld te detoxen of om af te vallen met smoothies.

Kun je elke dag een smoothie drinken?

Nu vragen mensen zich ook vaak af of het veilig is om elke dag een smoothie te drinken, gezien er veel suiker in kan zitten. Hoewel smoothies een uitstekende manier zijn om voedingsstoffen binnen te krijgen en ons lichaam te voeden, is het allereerst belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een gezonde voeding gevarieerd moet zijn en niet alleen afhankelijk kan zijn van één soort voedingsbron.

Over het algemeen kan het in principe geen kwaad om dagelijks een smoothie te drinken, zolang je ervoor zorgt dat je smoothie gevarieerd is en een verscheidenheid aan voedingsstoffen bevat. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om af te wisselen tussen fruit- en groente smoothies en om verschillende ingrediënten te gebruiken. Op die manier krijg je verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten binnen, wat een smoothie weer gezond maakt.

Als je elke dag een smoothie drinkt, is het ook belangrijk om op de hoeveelheid calorieën te letten die de smoothies bevatten. Wanneer je veel fruit toevoegt of iets als honing, kunnen de hoeveelheid calorieën namelijk al snel flink oplopen. Het is daarom belangrijk om bij alle lekkere smoothie recepten die je maakt te overwegen wat je er in doet en om te kijken hoeveel calorieën het drankje precies bevat.

In het algemeen kunnen smoothies een gezonde en gemakkelijke manier zijn om voedingsstoffen binnen te krijgen. Door gevarieerde ingrediënten te gebruiken en de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt te beheersen, kun je elke dag van de week van een smoothie genieten. Zorg er echter wel voor dat je smoothies een aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet en niet de enige bron van voeding. Op die manier weet je bijna zeker dat je van alle verschillende voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft wat binnenkrijgt.

Hoeveel smoothies kun je per dag drinken zonder dat het ongezond wordt?

Dit hangt volledig af van verschillende factoren, zoals de ingrediënten van de smoothie en je dagelijkse caloriebehoefte. Over het algemeen wordt aanbevolen om maximaal twee smoothies per dag te drinken, ongeacht wat je dieet precies is. Zo krijg je namelijk alle voedingsstoffen al binnen zonder daarbij ook te veel calorieën binnen te krijgen. Het is om die reden belangrijk om ervoor te zorgen dat de lekkere smoothie recepten die je op een dag maakt en drinkt een goede balans hebben. Niet alleen in de ingrediënten die je toevoegt voor de vitaminen en mineralen, maar ook voor het balans tussen eiwitten, vetten en koolhydraten om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Als je veel gezonde smoothies maakt als onderdeel van een dieet om af te vallen, kan het nuttig zijn om de hoeveelheid calorieën van je smoothies te beperken en voornamelijk gebruik te maken van ingrediënten met weinig calorieën, zoals groenten en magere eiwitbronnen.

Het is dus prima om dagelijks één of twee gezonde smoothies te drinken. Zorg ervoor dat je smoothies een goede balans hebben van eiwitten, vetten en koolhydraten en dat je je bewust bent van je calorieën die je smoothies bevatten. Op deze manier houd je je lekkere smoothie recepten gezond en is het niet heel erg als je meerdere smoothies op een dag drinkt. Om je een goede basis te geven hebben we enkele van gezondste smoothies op een rijtje gezet.

Gezonde smoothie recepten

Er zijn genoeg gezonde smoothie recepten die je kunt maken om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen. Hieronder hebben we een van de naar onze mening gezondste smoothie recepten voor je uitgewerkt en per recept uitgelegd waarom het zo gezond is. Probeer ze vooral uit en kijk naar wat je er zelf aan kunt veranderen en toe kunt voegen om het recept volledig in te richten naar jouw dieetwensen.

Groene smoothie

 • 1 banaan
 • 1 handje spinazie
 • 1 handje boerenkool
 • 1/2 komkommer
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 glas amandelmelk

Een groene smoothie als deze is niet alleen lekker, maar ook heel erg voedzaam. De spinazie en boerenkool in de smoothie zijn rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, calcium en vitamine C. Maar ook bevatten ze veel antioxidanten die het immuunsysteem kunnen versterken en het risico op chronische ziekten kunnen verminderen. Komkommer en bleekselderij bevatten veel water en helpen bij de hydratatie van het lichaam. Amandelmelk is een goede bron van eiwitten en gezonde vetten die de smoothie een wat romigere substantie geeft.

Bessen smoothie

 • 1 kopje bevroren bessen (bosbessen, frambozen, aardbeien, etc.)
 • 1 banaan
 • 1 glas kokoswater

Bessen zijn rijk aan antioxidanten en helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten bessen weinig calorieën en suiker, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen die op hun gewicht letten. Kokoswater is een goede bron van elektrolyten, wat op zijn beurt helpt het lichaam te hydrateren.

Chocolade smoothie

 • 1 banaan
 • 1 eetlepel amandelboter
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 1 kopje amandelmelk
 • Handjevol ijsblokjes

Wil je voor een echte lekkere, gezonde smoothie gaan? Dan is deze chocolade smoothie waar je naar zoekt. Bananen bevatten veel kalium en helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Amandelboter is een goede bron van gezonde vetten en eiwitten en zorgt voor een verzadigd gevoel. Cacaopoeder is rijk aan antioxidanten wat ontstekingen in het lichaam tegengaat doordat de antioxidanten het immuunsysteem versterken..

Avocado smoothie

 • 1 avocado
 • 1 banaan
 • 1 handje spinazie
 • 1 kopje amandelmelk
 • Handjevol ijsblokjes

Avocado smoothies zijn een goede bron van gezonde vetten en eiwitten. Avocado’s bevatten namelijk veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die het cholesterolgehalte op peil houden en het risico op hart- en vaatziekten daardoor verminderen. In dit recept is spinazie verder rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder vitamine K, foliumzuur en ijzer.

Tropische smoothie

 • 1 banaan
 • 1/2 mango
 • 1/2 ananas
 • 1 glas kokoswater

Deze tropische smoothie is niet alleen lekker, maar ook heel voedzaam. Mango’s zijn rijk aan vitamine C en helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de huid en het immuunsysteem. Ananas bevat bromelaïne, een enzym dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Kokoswater is een goede bron van elektrolyten en kan helpen bij het hydrateren van het lichaam.

Aardbei banaan smoothie

 • 1 banaan
 • 1 kopje bevroren aardbeien
 • 1 glas amandelmelk

Aardbei en banaan is misschien wel de bekendste combinatie om in een smoothie te gebruiken. Naast dat een smoothie met deze vruchten natuurlijk erg lekker is, maakt deze combinatie een smoothie ook erg voedzaam. Aardbeien zijn namelijk rijk aan vitamine C en vezels, wat zorgt voor een gezonde spijsvertering en een sterk immuunsysteem. Bovendien bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor dit een goede keuze is voor mensen die af willen vallen of in ieder geval op een gezond gewicht willen blijven. Amandelmelk is een daarbij een bron van eiwitten en gezonde vetten wat de smoothie weer wat romiger maakt.

Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…