Smoothie bowl recepten maken

Steeds meer mensen eten smoothie bowls in plaats van een normale smoothie uit de blender. Het is namelijk een echt voedzaam ontbijt of tussendoortje dat niet alleen lekker is, maar ook nog eens boordevol voedingsstoffen zit. Een smoothie bowl bestaat uit een dikke smoothie die wordt geserveerd in een kom waar je verschillende toppings zoals fruit, noten en zaden in kunt verwerken. Het is misschien wel simpeler om te maken dan een normale smoothie. Althans, je hoeft alle ingrediënten alleen niet in een blender te doen. Maar waarom zou je dan kiezen voor een smoothie bowl? En hoe maak je een smoothie bowl?

Voordat we uitgebreid ingaan op de verschillende lekkere smoothie recepten die je kunt gebruiken om een smoothie bowl mee te maken, zullen we je eerst dieper ingaan op de voordelen van een smoothie bowl. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor deze variatie namelijk, en dat moet vast met een reden zijn!

Inhoudsopgave

Smoothie Bowl Recepten Maken

Wat zijn de voordelen van een smoothie bowl in tegenstelling tot een normale smoothie?

Smoothie bowls en normale smoothies zijn beide een gezonde keuze voor een snel en gemakkelijk ontbijt of tussendoortje. Ze bevatten allebei veel voedingsstoffen, vezels en vitaminen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar waarom zou je kiezen voor een gezonde smoothie bowl in plaats van het nog eens door de blender te halen of het met een staafmixer te mixen en er een normale lekkere smoothie recepten van maken?

Langzamere consumptie

Een van de belangrijkste voordelen van een smoothie bowl is dat je het langzamer eet dan een normale smoothie. Je een een smoothie bowl namelijk rustig op met een lepel en een normale smoothie drink je redelijk snel op. Op deze manier heeft je lichaam dus de tijd om de voedingsstoffen te absorberen en geeft het je een langer gevoel van verzadiging. Het gaat namelijk om de hormonen die je lichaam aanmaakt. Wanneer je een lege maag hebt, zal je lichaam het hormoon ghreline aanmaken, waardoor je honger krijgt. Maar wanneer je voeding binnenkrijgt zullen er verschillende andere hormonen aangemaakt worden die ervoor zorgen dat het hongergevoel wegtrekt en je verzadigd bent. Hormonen die hierbij komen kijken zijn bijvoorbeeld cholecystokinine, leptine en peptide YY. Hoe langzamer je eet, hoe meer tijd je lichaam heeft om deze hormonen af te scheiden en je een verzadigd gevoel te geven. Prop je jouw maag in een hele korte tijd vol, dan zal het verzadigende gevoel veel later komen en ben je de dubbel of soms zelfs de driedubbele hoeveelheid aan calorieën verder!

Meer vezels

Ander voordeel van een smoothie bowl is dat het vaak meer vezels bevat dan een normale smoothie. Dit komt omdat je bij een smoothie bowl vaak extra ingrediënten toevoegt, zoals granola, noten en zaden. Deze ingrediënten zijn rijk aan vezels en geven je lichaam een extra boost. Uiteindelijk hangt het er echter wel vanaf welke ingrediënten je zelf toevoegt. Aan een normale smoothie kun je namelijk ook meer ingrediënten toevoegen die rijk zijn aan vezels. Echter zal je aan een smoothie bowl bijvoorbeeld sneller noten toevoegen dan aan een smoothie uit de blender, dus laat een smoothie bowl het wel makkelijker toe om meer van dit soort ingrediënten toe te voegen en aan je vezels te komen.

Het verzadigd meer

Over het algemeen is een smoothie bowl daarbij ook vullender dan een normale smoothie. Dit komt omdat je over het algemeen aan een smoothie bowl meer ingrediënten toevoegt, zoals fruit en noten, die meer zorgen voor dat verzadigende gevoel. Maar ook helpt het eerste punt wat we zojuist noemde bij de verzadiging. Dit is dus de grootste reden dat mensen kiezen voor een smoothie bowl. Het is verzadigender door de verhouding ingrediënten die er in een bowl zitten in plaats van een drankje én je eet het veel langzamer dan wanneer je een smoothie drinkt.

Minder suiker

Verder bevat een smoothie bowl vaak minder suiker dan een normale smoothie. Bij een normale smoothie worden vaak zoete vruchten zoals bananen en mango’s in veel grotere hoeveelheden gebruikt om het recept lekkerder te maken. Bij een smoothie bowl worden deze vruchten vaak in veel kleinere hoeveelheden gebruikt, waardoor het suikergehalte lager is. Een smoothie bowl zit namelijk al snel vol wanneer je hier stukjes fruit, groenten en andere ingrediënten als noten en zaden in doet.

Voedingswaarden worden behouden

Het nadeel van een lekkere smoothie maken, is dat deze in een blender of met een staafmixer wordt gemixt. Het zit hem hier voornamelijk in het fruit en de groenten. Wat er namelijk gebeurt wanneer alles door de scherpe mesjes gehusseld wordt, is dat er redelijk wat vitaminen en mineralen verloren gaan. De structuur van de vruchten worden namelijk kapot gemaakt en dus ook de vitaminen en mineralen enigszins. Wel is het zo dat de vitaminen en mineralen die kapot gaan niet in grote hoeveelheden gebeurt. Je zal dus alsnog veel voedingsstoffen binnenkrijgen, maar met een gezonde smoothie bowl krijg je alles van de hele stukken fruit dus binnen!

Smoothie bowl recepten

Nu je weet dat een smoothie bowl gezond is en je echt kan helpen in het variëren van je gerechten iedere dag, wil je natuurlijk wel weten wat voor lekkere smoothie recepten je allemaal kunt maken. Voor een smoothie bowl hebben we de drie lekkerste recepten voor je samengesteld waarmee je een goede basis hebt om mee te experimenteren. Wil jij bijvoorbeeld afvallen door middel van een gezonde smoothie bowl, dan kun je een ingrediënt als honing bijvoorbeeld beter schrappen en er eventueel iets voor in de plaats aan toevoegen.

Bessen smoothie bowl

Ingrediënten:

 • 1 bevroren banaan
 • 1 kopje bevroren gemengde bessen
 • 1/2 kopje Griekse yoghurt
 • 1/2 kopje amandelmelk
 • 1 eetlepel honing
 • Toppings: blauwe bessen, aardbeien, muesli

Bereiding:

 1. Doe de bevroren banaan, gemengde bessen, Griekse yoghurt, amandelmelk en honing in een blender en mix tot een gladde massa.
 2. Giet de smoothie in een kom en garneer met de blauwe bessen, aardbeien en muesli.

Tropische smoothie bowl

Ingrediënten:

 • 1 bevroren banaan
 • 1/2 kopje bevroren ananas
 • 1/2 kopje bevroren mango
 • 1/2 kopje kokosmelk
 • 1 eetlepel chiazaad
 • Toppings: gesneden mango, kiwi, kokosnoot

Bereidingswijze:

 1. Doe de bevroren banaan, ananas, mango, kokosmelk en chiazaad in een blender en mix tot een gladde massa.
 2. Giet de smoothie in een kom en garneer met de gesneden mango, kiwi en kokosnoot.

Groene smoothie bowl

Ingrediënten:

 • 1 bevroren banaan
 • 1 kopje verse spinazie
 • 1/2 avocado
 • 1/2 kopje amandelmelk
 • 1 eetlepel chiazaad
 • Toppings: plakjes banaan, amandelen, chiazaad

Bereidingswijze:

 1. Doe de bevroren banaan, verse spinazie, avocado, amandelmelk en chiazaad in een blender en mix tot een gladde massa.
 2. Giet de smoothie in een kom en garneer met plakjes banaan, amandelen en chiazaad.

Smoothie bowls maken een smoothie toch weer wat lekkerder en anders door de stukjes fruit en noten bijvoorbeeld die je aan het geheel toevoegt. Op die manier kun je nóg meer variëren binnen je lekkere smoothie recepten en kun je iedere keer weer wat anders maken. Probeer onze gezonde smoothie bowl recepten uit, maar ga vervolgens vooral aan de slag met een persoonlijk recept. Jij weet namelijk precies wat je lekker vindt en wat er eventueel anders kan om je eigen draai eraan te geven. Ook heb je misschien bepaalde dieeteisen waardoor bepaalde ingrediënten anders moeten. Wil je het bijvoorbeeld inzetten als post-workout smoothie, dan is het handig om er nog een schep proteïne poeder doorheen te doen. Zelf moet je er dus het ideale recept van maken als je het niet al heel lekker vindt!

Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…