Groente smoothie maken

Groente smoothies, iedereen heeft het erover en iedereen zegt dat het gezond is. Dit is zeker waar! Je dag beginnen met een groene smoothie is misschien wel het beste wat je kunt doen. We associëren de kleur groen over het algemeen met gezond, maar waarom eigenlijk? Deze kleur verbinden we aan de natuur en de natuur verbinden we weer aan rust, vrede, balans, frisse lucht en nog veel meer. Maar het belangrijkste met groene smoothies is dat we het verbinden met de gezondheid. Natuur is op alle verschillende manieren goed. Bomen en verschillende andere planten zetten CO2 bijvoorbeeld om in zuurstof, wat zorgt voor gezonde en schone lucht. Groen is één en al gezond. Wat betreft de groente die jij aan je lekkere smoothie recepten toe wilt voegen heeft dit echter hele andere voordelen. Waarom is een groente smoothie dus eigenlijk gezond?

Inhoudsopgave

Groente Smoothie

Waarom groente aan je smoothie toevoegen?

Groente brengt diverse voordelen met zich mee wanneer je dit aan je smoothie toe wilt voegen. Deze voeding is namelijk heel rijk aan diverse vitaminen en mineralen. Van deze vitaminen en mineralen is er een bepaalde hoeveelheid van iedere soort die je binnen moet krijgen om je lichaam gezond te houden en normaal te kunnen laten functioneren. Niet gek dat wordt aanbevolen om minstens 300 gram groente per dag te consumeren. Of je dit nu eet of drinkt maakt niet uit, als je het maar binnenkrijgt. Voeg je het toe aan je groente smoothie, dan maak je het jezelf wel een stuk makkelijker. Deze 300 gram zou je namelijk in één keer in je lekkere smoothie recepten kunnen verwerken.

Ben jij iemand die moeilijk aan deze 300 gram op een dag komt? Dan is het zeker aan te raden om groenten aan je smoothies toe te voegen. Naast de vitaminen en mineralen die erin zitten, is het ook nog eens heel erg voordelig om een groene smoothie te maken wanneer je niet teveel calorieën op een dag wilt consumeren. Deze voedingsbronnen bevatten over het algemeen namelijk heel weinig calorieën. Spinazie bijvoorbeeld bevat per 100 gram maar 26 calorieën! Wil je dus aan je dagelijkse hoeveelheid groenten komen door alleen spinazie toe te voegen aan je smoothie, dan heb je maar 78 calorieën van je dagelijkse maximum nodig. Vergeleken met de calorieën die fruit bijvoorbeeld bevat, is dit niet veel!

Welke groente proef je niet in een smoothie?

Het kan zo zijn dat je over het algemeen helemaal niet van groenten houdt. Vaak schuif je het aan de kant op je bord. Groente smoothies zijn voor jou dan zeker de oplossing! Groenten hoef je namelijk helemaal niet te proeven in je lekkere smoothie recepten. Sterker nog, het overgrote deel hiervan proef je helemaal niet in je groene smoothie. Als je er zeker van wilt zijn dat je het niet proeft, kun je er een rijpe banaan of een andere rijpe vrucht aan toevoegen. Vruchten die goed rijp zijn, hebben over het algemeen een zoetere smaak namelijk. Hiermee ben je dus zeker dat je de groenten niet zal proeven. Voorbeelden die je in je smoothie kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld spinazie, boerenkool, andijvie, avocado, waterkers, veldsla, radijs, wortel en broccoli. Let wel op; in avocado zit in tegenstelling tot de andere genoemde voorbeelden wel een stuk meer calorieën. Dit neemt niet weg dat deze soort heel gezond voor je is, maar als je wilt afvallen is het misschien verstandig om wat minder toe te voegen aan je groene smoothie of deze te vervangen voor een andere soort.

Welke groente kan je in een smoothie doen?

Je drankje hoeft niet per se letterlijk een groene smoothie te worden. Er zijn namelijk genoeg groentesoorten die niet groen zijn, maar je wel toe kunt voegen aan je lekkere smoothie recepten. Groenten die je dus kunt toevoegen waar weinig tot geen smaak aan zit wanneer je het in je smoothie mixt zijn boerenkool, broccoli, avocado, radijs, waterkers, spinazie, veldsla, wortel en andijvie. Maar er zijn ook groenten die je aan je smoothie toe kunt voegen en wel redelijk wat smaak hebben. De één meer dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan bleekselderij, rode bieten, paprika, augurken en pompoen.

Groene smoothie recepten

Om je dag echt goed te beginnen hebben wij drie lekkere smoothie recepten samengesteld. Voor deze smoothies is het belangrijk dat je niet te veel fruit toevoegt om de smoothie zoeter te maken. Op die manier zal er namelijk teveel suiker in je groente smoothie zitten, wat hem weer ongezond maakt. Volg de recepten dus goed op als je voor een gezond ontbijt wilt gaan!

Groene smoothie van spinazie

 • 100 gram spinazie
 • 1 banaan
 • 1 grote sinaasappel
 • snufje kaneel

Boerenkool smoothie

 • 50 gram boerenkool
 • halve banaan
 • 3 aardbeien
 • 100 milliliter kokoswater

Rode bieten smoothie

 • 100 gram rode bieten
 • 50 gram frambozen
 • halve banaan
 • snufje kaneel
 • eventueel een theelepel lijnzaad
Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…