Kun je met gezonde smoothies afvallen?

Afvallen met een smoothie dieet. Je hebt er vast wel eens van gehoord en hebt er dan ook waarschijnlijk al je oordelen over. Smoothies zijn namelijk over het algemeen niet erg vullend zou je denken. Reden waarom jij waarschijnlijk ook denkt dat afvallen met smoothie echt afzien is, waarbij je constant honger hebt en hier doorheen moet bijten. Echter is dit helemaal niet het geval. Zo hoeft het in ieder geval niet te zijn. Heb je toch constant honger tijdens het dieet, dan doe je iets niet helemaal goed. Waarschijnlijk mis je bepaalde voedingsbronnen.

Natuurlijk zijn er wel diëten als dit. Je hele voedingspatroon wordt omgegooid en je vervangt alles voor alleen maar smoothies en sapjes. In onze ogen is dit geen goede manier om af te vallen. In eerste instantie zal je wel afvallen, maar veel te snel. Zeker wanneer je je spier wil behouden is het belangrijk dat je geleidelijk afvalt. Anders zal je tijdens het afvallen veel spier verliezen. Zonde, als je hier hard voor hebt gewerkt. Je zal het wel weer terugkrijgen, maar zo verlies je weer de progressie die je had kunnen maken in de tijd dat je je verloren spier weer probeert aan te komen.

Daarnaast gaat je lichaam in een soort survival-mode. Met dit soort intensieve diëten heb je namelijk inderdaad constant veel honger en krijg je weinig calorieën binnen. Vaak is dit namelijk maar tussen de 1100 en 1500. Doordat je in deze survival-mode gaat, zal het afvallen uiteindelijk ook een stuk moeizamer gaan. Je lichaam past zich namelijk aan aan de hoeveelheid energie (calorieën) die het binnenkrijgt, waardoor het minder hard gaat werken. Als alles in je lichaam minder hard werkt, verbrand je namelijk minder en heb je dus ook minder calorieën nodig op een dag.

Wat daarbij een nadeel is, is dat je waarschijnlijk heel snel weer aan zal komen als je weer meer calorieën gaat consumeren. Op dat moment is je lichaam namelijk nog gewend aan de lage hoeveelheid calorieën die het binnenkreeg. Ineens is er een overschot en denkt je lichaam “dit moeten we opslaan!”. Kortom is het dus erg onhandig om in een te laag calorietekort te zitten. Maar hoe kun je dan wél afvallen met lekkere smoothie recepten?

Inhoudsopgave

Afvallen met smoothies

Waar moet ik op letten als ik wil afvallen met lekkere smoothie recepten?

Wanneer je wil afvallen met smoothies, hoef je dus niet alles om te gooien en alleen nog maar smoothies te gaan drinken. Je kan simpelweg beginnen met één maaltijd vervangen voor een smoothie. Het beste is overigens om uiteindelijk wel twee maaltijden te vervangen voor gezonde smoothies. Zo kun je hier dus naartoe werken. Gooi je hele eetschema niet meteen om, maar geef je lichaam de tijd om hieraan te wennen.

Als je hier eenmaal mee aan de slag gaat kun je de maaltijden natuurlijk niet zomaar vervangen voor lekkere smoothie recepten. Het is wel van groot belang dat de smoothies voedzaam zijn en je lichaam hier dus wat aan heeft. Je moet dus de balans vinden in de hoeveelheid calorieën die je consumeert en de voedingsstoffen die je hiermee binnenkrijgt. We gaan dan ook in op de naar onze mening drie belangrijkste factoren waarmee je echt af zal vallen wanneer je af wil vallen met smoothies.

1. Alles draait om calorieën

We hebben dit zojuist al enkele keren benoemd, maar willen dit graag nog benadrukken en verder uitlichten. Alles draait namelijk om calorieën wanneer je wil afvallen. Hoe je het ook went of keer, het komt altijd neer op dat je in een calorietekort moet zitten om af te kunnen vallen. Er is eigenlijk niet echt een andere optie. Tenzij je natuurlijk een operatie laat doen of iets dergelijks. Maar afvallen wil je graag zelf doen. Het is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen en zelfbeeld als je eenmaal op het punt bent gekomen dat je echt blij bent met je eigen lichaam. En dan heb je hier ook nog eens helemaal zelf voor gezorgd!

Een mythe die we daarbij ook meteen uit de wereld willen helpen, is dat je buikvet of überhaupt plaatselijk vet kan verliezen door een bepaald dieet te volgen. Afvallen doet je lichaam namelijk in z’n geheel. Je kan niet alleen je buikvet verbranden. Hier zijn mensen namelijk erg vaak naar op zoek, omdat dit helaas over het algemeen de plek is waar ons vet zich het snelste verzamelt. Ook dat verschilt per persoon! De enige manier zou in dit geval dus ook weer een operatie of iets dergelijks zijn, om plaatselijk vet te verwijderen.

Voor jouw lekkere smoothie recepten is het dan ook erg belangrijk dat je let op de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Natuurlijk moet je het niet meteen overdrijven zoals we hierboven uitgebreid uitgelegd hebben. Eerst is het belangrijk om te weten hoeveel calorieën je in rust verbrand. Zonder iets te doen op een dag verbrandt een mens al een bepaalde hoeveelheid calorieën. Om te functioneren heeft je lichaam natuurlijk energie nodig. Voor een man is dit gemiddeld 2500 calorieën in rust en voor vrouwen is dit gemiddeld 2000. Voor iedereen is dit echt heel verschillend. Als je meer spieren hebt, dan verbrand je natuurlijk meer, omdat dat allemaal onderhouden moet worden. Het beste wat je hiervoor kan doen, is er ongeveer 200 calorieën onder zitten per dag. Op die manier val je geleidelijk af en verlies je niet te veel spieren.

Wanneer je gaat schatten hoeveel calorieën je hebt geconsumeerd op een dag, dan gaat het eigenlijk altijd wel fout. Je vergeet de scheut olie die je door de pan hebt gegooid bijvoorbeeld, of de snack die je ergens tussendoor hebt gekregen van iemand. Als je écht af wil vallen, kun je dus het beste bijhouden wat je eet. Hiervoor zijn verschillende apps zoals de bekende My Fitness Pal. Zo weet je precies hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt als je dit eerlijk en goed bijhoudt. Op die manier weet je ook zeker dat je af zal vallen!

2. Zorg dat je lekkere smoothie recepten uit verschillende voedingsstoffen bestaan

Eerder gaven we ook al aan dat je smoothies niet zomaar vervangers moeten zijn voor de maaltijden die je normaal zou eten. Meestal gaat het bij het vervangen van deze maaltijden om de lunch of een ontbijt smoothie. Avondeten is namelijk vaak het ideale moment om veel verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo eet je met het ontbijt of met de lunch ook minder snel een stuk vlees. Hier heb je in jouw dieet bijvoorbeeld best wel veel aan. Allereerst zitten er grote hoeveelheden eiwitten in. Maar daarnaast bevat het ook goede hoeveelheden vitaminen en mineralen. Zeker in rood vlees. Denk aan de vitaminen B1, B2, B6 en B12. Maar ook aan de mineralen fosfor, zink, ijzer en seleen. Allemaal belangrijke voedingsstoffen die je liever niet wil missen dus.

Vitaminen en mineralen zijn heel belangrijk voor het lichaam. Het is dan ook belangrijk dat je niet zomaar een bananen smoothie neemt waar verder niet heel veel meer in zit als vervanging voor je maaltijden. Zorg dat je ook groenten door je smoothies doet en eventueel een kleine hoeveelheid extra koolhydraten. Extra koolhydraten zijn niet per se nodig, maar wel goed om toe te voegen aan je post-workout smoothie als je een sporter bent en veel traint. Je wil je lichaam namelijk wel genoeg bouwstenen geven om zichzelf te kunnen onderhouden en als je het echt goed aanpakt misschien nog wel te kunnen groeien tijdens het afvallen. Koolhydraten zijn namelijk de brandstoffen van het menselijk lichaam! Als je veel fysiek bezig bent op een dag is het dus ook wel handig om wat extra koolhydraten te consumeren. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld havermout door je smoothie.

Bouwstenen brengen ons bij het volgende belangrijke onderwerp binnen de voedingsstoffen, namelijk de eiwitten. We hebben er hierboven al het één en ander over losgelaten. Eiwitten zijn misschien wel één van de belangrijkste voedingsstoffen voor een sporter, of je nu veel tennist of vaak in de sportschool staat. Maar zeker als je in de sportschool staat en probeert je spieren te laten groeien moet je genoeg eiwitten binnen krijgen. Een simpele schep kwark door je smoothie zal daar dus niet voldoende voor zijn. Om goed te kunnen groeien wordt gezegd dat je rond de 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht moet eten op een dag. Wil je hier makkelijk aan komen terwijl je aan het afvallen bent? Dan raden we je aan om door iedere smoothie die je neemt een schep eiwitpoeder te doen. Zo loop je de eiwitten die je op een dag nodig hebt niet mis en kan je lichaam zich in ieder geval onderhouden!

3. Maak je smoothies verzadigend

Het derde belangrijke punt is natuurlijk dat je wel verzadigd moet zijn na het drinken van je smoothie. Anders wordt het wel een heel lastig verhaal. Aan het begin zal het misschien niet zo makkelijk gaan. Vaak ben je namelijk gewend om veel te eten, en dan ga je ineens naar het drinken van een smoothie in plaats van het eten van een hele maaltijd. Hier moet je lichaam aan wennen. Gun je lichaam deze tijd dan ook aan het begin!

Natuurlijk kun je wel het één en ander doen om je lekkere smoothie recepten verzadigender te maken. Zoals we in de vorige alinea al benoemd hebben, kun je bijvoorbeeld havermout toevoegen. Koolhydraten geven namelijk een verzadigend gevoel. Sommige mensen raden daarnaast ook noten aan om toe te voegen aan je smoothie als je voor een verzadigd gevoel wil gaan. Afhankelijk van de soort noten raden wij dit toch in de meeste gevallen af. Noten bevatten over het algemeen heel veel calorieën. Cashewnoten bevatten per 100 gram namelijk al bijna 600 calorieën! Als je af wil vallen kun je dus beter voor een andere voedingsbron kiezen.

Wat als ik nog steeds honger heb?

Aan het begin van het dieet zal je moeten wennen, zoals we net al aangegeven hebben. Nu kun je jouw smoothies verzadigender maken door er bijvoorbeeld koolhydraten aan toe te voegen, maar er zijn ook andere trucjes die je kunt toepassen om je lichaam als het ware in de maling te nemen. Met het drinken van een smoothie heeft je lichaam namelijk niet echt het idee dat het ‘gegeten’ heeft.

Wat je kunt doen om je lichaam in de maling te nemen is door te kauwen op je smoothie. Klinkt misschien gek, maar je hersenen krijgen dan een signaal dat je aan het eten bent. Ook dit kun je jezelf makkelijker maken door bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid havermout of andere vaste voedingsbron toe te voegen aan je gezonde smoothie. Zo zullen er stukjes achterblijven en moet je wel kauwen op je smoothie.

Ook is het belangrijk om van je smoothie een dikke substantie te maken. Wanneer het heel waterig is, dan lijkt het voor je lichaam al helemaal alsof je iets aan het drinken bent. Is je smoothie dikker, dan zal het hierdoor vaak ook al zwaarder op de maag vallen, waardoor je dus ook sneller een vol gevoel hebt. Daarbij is het belangrijk om net als met eten langzaam te drinken. Dan raak je ook sneller verzadigd.

We vertellen je ook graag meer over hoe je een smoothie bowl maakt of hoe je met de juiste samenstellingen een detox smoothie kunt maken!

Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…