Welk fruit mag je niet mixen in een smoothie recept?

Lekkere smoothie recepten maken kun je in alle soorten en maten. Je kan dan ook allerlei verschillende producten bij elkaar gooien. Zoals we in het artikel over het maken van een smoothie hebben uitgelegd, is het vooral belangrijk dat je rekening houdt met welke soorten producten je gebruikt wat betreft de smaak en vloeibaarheid. Als je bijvoorbeeld veel kwark en een banaan in je blender doet, dan is het ook belangrijk dat je nog iets zoals water erbij doet, zodat je fruit smoothie nog wel vloeibaar genoeg is. Maar moet je hierbij ook rekening houden met de soorten vruchten die je mixt? Zijn combinaties met fruit gevaarlijk?

Inhoudsopgave

welk fruit niet mixen?

Welk fruit mag je niet samen eten?

Er zijn eigenlijk bijna geen vruchten die je niet samen mag eten. Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat je met fruit eten veel suikers binnenkrijgt. Als je dus heel veel fruit bij elkaar eet dan schiet je bloedsuikerspiegel omhoog en zal dit ook weer drastisch verlaagd worden door insuline waardoor je een ‘suikerdip’ krijgt. Hierdoor krijg je juist weer honger.

Daarnaast is het wel zo dat je in sommige gevallen het fruit beter kunt laten liggen. Eén van deze gevallen zou na het eten zijn, wanneer je al redelijk vol zit. Hierbij hoor je vaker dat het fruit in je maag begint te fermenteren wanneer je met een volle maag fruit eet. Nog erger zou dit zijn wanneer je vlees hebt gegeten. Fruit verteert namelijk heel snel en de rest van het voedsel in je maag zoals vlees een stuk trager. Echter is dit een mythe. De reden dat het slecht is volgens de mythe, is dat het fruit bovenop je de rest van je het voedsel in je maag zou komen en als laatste verteerd wordt. Je maag daarentegen, zorgt ervoor dat alle inhoud gemixt zal worden. Niks blijft dus bovenop liggen. Wel is het zo dat fruit dat veel enzymen bevat al kan beginnen te verteren, omdat het in aanraking komt met de spijsverteringsenzymen. Hierdoor kan er weer lucht naar boven komen met als gevolg het laten van een boer.

Als je dus geen opgeblazen gevoel en oprispingen wilt krijgen van jouw lekkere smoothie recepten, dan kun je het beste licht verteerbare producten apart mengen en zwaarder verteerbare producten apart mengen. Voor het sporten bijvoorbeeld kun je het beste een licht verteerbare smoothie maken, zodat je niet met een vol gevoel zit tijdens de oefeningen of tijdens de wedstrijd.

Welk fruit gaat niet samen?

Wanneer je uitgebreid boodschappen doet voor de week om elke dag gezonde, lekkere smoothie recepten te bereiden moet je ook opletten welke vruchten je bij elkaar in de fruitschaal legt en welke je liever niet bij elkaar wil leggen. Sommige vruchten zullen namelijk sneller rotten als je deze bij elkaar legt. Zonde dus, wanneer je net inkopen hebt gedaan voor de hele week en na twee dagen is de helft van het fruit in je fruitmand al rot… Welke vruchten houd je dus liever gescheiden?

Er zijn wat vruchten die veel ethyleen bevatten en hier dus ook gevoelig voor zijn. Ethyleen is een soort gas wat het rijpproces versnelt. Dit gas wordt van nature geproduceerd door schimmels en verschillende bacteriën die in de grond zitten, maar ook door planten en vruchten zelf. Bekende fruitsoorten die dit bijvoorbeeld produceren zijn appels, bananen, kiwi’s, peren en mangos. Deze wil je dus los van elkaar bewaren. Zo zijn er nog enkele andere wat meer exotische vruchten die ook erg vatbaar zijn voor dit gas. Denk aan abrikozen, meloenen, nectarines, papaja’s, passievruchten, perziken en pruimen. Scheid deze dus het liefst echt volledig van elkaar. Zo weet je zeker dat ze niet te snel zullen rijpen en rot zullen worden.

Zo zijn er natuurlijk ook vruchten die helemaal niet vatbaar zijn voor ethyleen en vruchten die dit gas niet produceren maar er wel gevoelig voor zijn wanneer ze ermee in aanraking komen. De vruchten die er totaal niet vatbaar voor zijn, zijn de kersen, ananassen en bessen. Vruchten als dit kun je dus altijd bij andere vruchten bewaren. Watermeloenen en druiven daarentegen, zijn wel erg gevoelig voor het gas. Ze produceren dit overigens niet, maar zullen wel sneller rijpen wanneer ze in aanraking komen met ethyleen.

Toch kun je wel goed gebruik maken van het gas. Wil jij lekkere smoothie recepten bereiden maar zijn je vruchten niet rijp genoeg? Leg het onrijpe fruit bij een vrucht dat ethyleen produceert. Het liefste zelfs bij elkaar in een dicht doosje of in een dichte zak. Zo kun je jouw lekkere smoothie de volgende dag of twee dagen later toch wel nog maken. Test het een paar keer om te zien hoe snel het gaat, zodat je ongeveer weet hoe snel het fruit rijpt wanneer het in aanraking komt met ethyleen. Zo kun je hierop inspelen en weet je wanneer je gebruik kan maken van het fruit voor jouw smoothie!

Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…
Is een smoothie gezond als ontbijt?
Is een smoothie gezond als ontbijt?
Zorg dat je smoothie een goede verhouding ingrediënten heeft! Een smoothie kan inderdaad…
Welke smoothie is goed voor je darmen?
Welke smoothie is goed voor je darmen?
De darmen en gezondheid Het maagdarmkanaal is een van de belangrijkste systemen in…