Hoe maak je een smoothie? 5 stappen voor de lekkerste recepten!

Smoothies maken is niet altijd even makkelijk. De ene keer is de substantie te dik, en wanneer je er water of melk aan toevoegt wordt de smoothie weer smaakloos en waterig. Andere keer heb je een wél een goede substantie maar zit er weer weinig smaak aan je drankje. Wat kun je er nou aan doen om echt tot een smaakvolle smoothie met een goede substantie te komen?

Iedere smoothie is eigenlijk opgebouwd uit meerdere stappen. Om tot een goede smoothie te komen, moet je dus toch wat meer je best doen dan alleen van alles wat bij elkaar gooien en het mixen. We leggen je daarom graag vijf stappen uit om tot het perfecte, lekkere smoothie recept te komen. Volg je deze stapsgewijs? Dan zal het eindresultaat gegarandeerd, verrassend lekker zijn!

Inhoudsopgave

Hoe maak je een smoothie?

1. Zorg voor een goede basis met de vloeistof die je gebruikt

Met de vloeistof die je gebruikt zet je de basis voor een lekkere smoothie. Vergeet je deze stap? Dan zal je smoothie gegarandeerd te dik zijn. Zorg er dus voor dat je een goede hoeveelheid vloeistof gebruikt om de smoothie een fijne dikte te laten krijgen. Natuurlijk gebeurt het vaker dat de smoothie na de laatste stap toch iets te dik blijkt te zijn. In dit geval kun je simpelweg meer vloeistof toevoegen om zo tot de ideale substantie te komen. Wel is het belangrijk dat je het geheel dan nog eens goed mengt, zodat alle smaken goed kunnen mengen.

Voor de keuze van de soort vloeistof die je gaat gebruiken kun je dan ook alle kanten op. Vaak wordt gedacht aan melk of amandelmelk, omdat dit toch een soort dikkere substantie heeft en goed hecht met de andere smaken. Sommige mensen doen er zelfs yoghurt of kwark in. Op deze manier kom je wel echt tot een dikke substantie. Zeker wanneer je een bananen smoothie maakt. Vaak moet je dan toch nog wat water of andere vloeistoffen bij de smoothie doen. Wat je namelijk ook kan gebruiken en in dit geval bijvoorbeeld gemixt wordt met kwark als basis van je smoothie is een vruchtensap. Zo heb je al een goede combinatie en basis om hier meerdere lekkere smaken aan toe te voegen. Uiteraard kun je ook simpelweg kiezen voor water om de smoothie alleen een minder dikke substantie te geven. Wil je hier toch een kleine draai aan geven, dan kun je ook kiezen voor kokoswater. Je kan in de eerste stap dus al alle kanten op!

2. Toevoegen van verschillende fruitsoorten

Fruit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je smoothie om tot een lekker recept te komen. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de vloeistof die je gebruikt in combinatie met de fruitsoorten die je wilt mixen. Een banaan heeft bijvoorbeeld een hele dikke substantie. Het is in dit geval belangrijk dat je wat vloeibaardere vloeistoffen hebt gebruikt als basis van je smoothie. Watermeloen daarentegen bevat veel meer vocht. Dit kun je bijvoorbeeld goed mixen met kwark en misschien een vruchtensap als basis.

Naast de substantie gaat het natuurlijk ook om de smaak. Samen vormen ze namelijk het beste smoothie recept. Voor het gebruik van fruit moet je dus nadenken over de smaken die je met elkaar combineert. Passievrucht of citroen is bijvoorbeeld relatief zuur. Dit kun je wel gebruiken, maar dan moet je dit wel goed combineren met een zoete vrucht als aardbei, meloen, sinaasappel of misschien zelfs dadels. Je kan het zo gek maken als je wilt, als je maar nadenkt over de soort smaken die je met elkaar combineert!

3. Groente gebruiken om je smoothie écht gezond te maken

Gebruik van groente is een bijkomst. Het is dus helemaal niet van belang om groente te gebruiken om tot lekkere smoothie recepten te komen. Maar met deze toevoeging maak je jouw smoothie wel echt heel gezond. In fruit zit nog fructose, suiker dus. Hierdoor zitten er in sommige vruchten relatief veel calorieën. Met groenten is dit niet het geval. Vaak bevatten groenten namelijk maar weinig calorieën en krijg je hier toch super veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels mee binnen. Daarnaast proef je de groenten ook niet. Het is dus eigenlijk zonde van de goede voedingsstoffen die je binnenkrijgt, om deze stap achterwege te laten. Voorbeelden van groenten die je kunt gebruiken is avocado, komkommer, spinazie, sla, wortel, rode biet en nog veel meer! Natuurlijk zijn er hier en daar groentesoorten die wat sterker zijn van smaak en waar niet iedereen even veel van houdt. Goed voorbeeld hiervan is bleekselderij. Ook een soort wat boordevol goede voedingsstoffen zit. Wil je ingrediënten als deze door je groente smoothie doen, dan is het weer belangrijk dat je rekening houdt met de fruitsoorten die je er doorheen doet. Je smoothie moet dan namelijk vaak toch iets zoeter zijn als je niet van de smaak van bijvoorbeeld bleekselderij houdt.

4. Met superfoods kun je geen gezonder drankje maken!

Superfoods is weer een andere extra die je kunt gebruiken om je smoothie recept wat betreft gezondheid helemaal af te maken! Er zijn honderden bewezen voordelen van het gebruik van superfoods. Sommige superfoods zouden het risico op hart en vaatziekten verlagen. Andere superfoods zouden vetverbranding stimuleren, waarmee je dus nog sneller af kunt vallen dan je zou doen door alleen in een calorietekort te zitten. Er zijn zelfs studies waarmee is bewezen dat je het libido verhoogd wordt door het consumeren van verschillende superfoods. Een echte aanrader dus om dit door je smoothie te doen. Vaak zijn de hoeveelheden zo klein dat je er niets van proeft en de fruitsmaak volledig overheerst, of zijn het zaden waar in de basis al geen smaak aan zit.

Voor je smoothie kun je dan ook kiezen uit verschillende superfoods. Smakeloze mogelijkheden zijn bijvoorbeeld verschillende zaden. Denk hierbij aan lijnzaad en chiazaad. Let hierbij wel op! Chiazaad zet als het ware uit als het in contact komt met vocht en wordt wat slijmerig. Zorg er dus voor dat je dit goed verwerkt in je lekkere smoothie!

Voorbeelden van superfoods waar wel smaak aan zit zijn kurkuma, ginseng, kaneel, etcetera. Kurkuma en ginseng proef je vaak al snel niet meer door het fruit wat je hebt gebruikt in je smoothie recept. Maar kaneel bijvoorbeeld, heeft een relatief sterke smaak. let dus goed op met de verhouding die je gebruikt. Het zou zonde zijn als de smoothie in één keer verpest wordt door het toevoegen van iets simpels net voordat je wil beginnen met mixen!

5. Jouw lekkere smoothie goed mixen!

Alle ingrediënten liggen nu bij elkaar en je kunt alles door elkaar mixen! Dit kun je uiteraard op verschillende manieren doen. De meest handige en eigenlijk ook de beste manier om een smoothie te mixen, is door een blender te gebruiken. Let er wel goed op dat jouw blender sterk genoeg is voor de smoothie die je wil maken. Sommige mensen mixen zelfs een avocadopit in hun smoothie. Dit kun je uiteraard niet zomaar mixen. Hier heb je wel een sterke machine voor nodig. 

Ook kun je jouw smoothie mixen door een staafmixer te gebruiken. Hiermee ben je wel wat langer bezig. Je moet er goed voor zorgen dat alle vloeistoffen bij elkaar komen door lang genoeg te blijven mixen. In het geval van een staafmixer kun je maar beter wat langer door mixen dan te vroeg stoppen.

Juicers worden ook gebruikt om fruitsapjes te maken. Maar zoals het woord het al zegt, is dit geen smoothie. Met een juicer komt alleen het sap uit de vruchten vrij en blijft alle ‘drap’ achter. Dit zou je eventueel wel kunnen gebruiken als vruchtensap basis van je smoothie!

De meest lekkere smoothie recepten volgens deze stappen!

Met de bovengenoemde stappen en tips weet jij nu precies hoe je de meeste lekkere en gezonde smoothie recepten in elkaar kunt zetten. Voor het beste eindresultaat is het dus wel van belang dat je met iedere stap rekening houdt. Hoe vochtig is het fruit wat je door je smoothie wilt doen? Welke vloeistof wil ik dan gebruiken als basis voor mijn smoothie? Welke groenten en superfoods wil ik gebruiken? Hebben deze nog smaken waar ik rekening mee moet houden met het kiezen van de vruchten en vloeistoffen om ze niet te laten overheersen? Als je met al deze vragen en stappen rekening houdt, dan is een lekkere smoothie gegarandeerd en kun je jouw recept iedere keer weer maken wanneer en visite langskomt. Uiteindelijk moet je verschillende combinaties proberen om tot jouw persoonlijke recept te komen!

Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…