Boerenkool smoothie recepten maken

Met boerenkool smoothies kun je op een hele lekkere manier aan je voedingsstoffen komen die je dagelijks binnen moet krijgen. Boerenkool zit namelijk boordevol voedingsstoffen als vitamine C, vitamine K en ijzer, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen die gezonder willen eten. Maar hoe maak je eigenlijk een boerenkool smoothie en welke recepten zijn het beste? Als echte specialisten hebben we bij Lekkere Smoothie Recepten een aantal lekkere en gezonde boerenkool smoothies samengesteld. Deze combinaties passen perfect bij elkaar. Wel is het zo dat je dit kunt zien als een soort basis. Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat je zelf gaat experimenteren om te kijken wat voor jou de ideale boerenkool smoothie is. Iedereen heeft namelijk een andere smaak en ook iedereen heeft andere eisen waar hun dieet aan moet voldoen.

Eerst willen we je een goed inzicht geven in de gezondheidsvoordelen van smoothies met boerenkool. Want wat maakt boerenkool zo gezond? Vervolgens kun je de beste recepten gaan maken om te genieten van een heerlijk en voornamelijk gezond drankje!

Inhoudsopgave

Boerenkool Smoothie Recepten Maken

Waarom zijn boerenkool smoothies zo gezond?

Boerenkool is een van de meest voedzame groenten die er bestaan. Het is namelijk rijk aan diverse essentiële vitaminen en mineralen die ons lichaam iedere dag nodig heeft. Door een groente smoothie op basis van boerenkool te maken, weet je eigenlijk bijna zeker dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met dat je niet te veel zoet fruit aan je smoothie toevoegt of andere suikerhoudende ingrediënten. Met te veel suiker wordt je smoothie al snel ongezond namelijk. Maar nu eerst meer over wat er wél gezond is aan boerenkool smoothies.

 1. Allereerst zit boerenkool zit boordevol vitamine C. Per 100 gram boerenkool bevat het veel meer vitamine C dan een sinaasappel. In sinaasappel is dit namelijk 50 gram en in boerenkool is dit maar liefst 120 gram! Dat is meer dan twee keer zo veel. Vitamine C is zo gezond, omdat het een belangrijke rol speelt bij het sterk houden van ons immuunsysteem, waardoor het bijdraagt aan de bescherming tegen ziekten en infecties (vrije radicalen). Verder kan vitamine C zelfs helpen bij het verminderen van stress en het verhogen van ons energieniveau.
 2. 100 gram boerenkool bevat al veel meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K. Voor vrouwen is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid namelijk 90 microgram en voor mannen is dit 120 microgram. In 100 gram boerenkool zit alleen al 817 microgram vitamine K! Met een kleine hoeveelheid hiervan in je smoothie, heb je al genoeg vitamine K binnen voor de hele dag! Deze vitamine is belangrijk voor de gezondheid van onze botten en helpt bij het proces van bloedstolling. Ook verlaagt dit het risico op hart- en vaatziekten. Een vitamine die je echt niet wil missen op een dag dus!
 3. Boerenkool is verder een hele goede bron van antioxidanten. Antioxidanten helpen ons lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen, zoals vrije radicalen. Deze stoffen kunnen schade aanrichten aan cellen wat zelf kan zorgen voor ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. In boerenkool zitten bijvoorbeeld de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de ogen.
 4. Van vezels heeft boerenkool er ook genoeg. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen, zoals obstipatie. Per 100 gram bevat boerenkool ongeveer 3 gram vezels, wat bijdraagt aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
 5. Verder is boerenkool rijk aan ijzer. Dit is een belangrijk mineraal dat nodig is voor de productie van hemoglobine, de stof die zuurstof in ons bloed vervoert. Een tekort aan ijzer kan dus leiden tot bloedarmoede en vermoeidheid. Boerenkool bevat daarnaast meer ijzer per calorie dan rundvlees, waardoor het de perfecte keuze is voor mensen die geen vlees eten, maar ook voor mensen die wel vlees eten. Van ijzer wil je namelijk geen tekort hebben!

Boerenkool smoothie recepten

Nu we hebben besproken waarom boerenkool smoothies zo gezond zijn, willen we graag een aantal heerlijke recepten met je delen. Hieronder hebben we zes verschillende boerenkool smoothie recepten voor je uitgewerkt, elk met hun eigen smaak en gezondheidsvoordelen.

Groene boerenkool smoothie:

 • 1 kopje boerenkool
 • 1 banaan
 • 1 kopje amandelmelk
 • 1 eetlepel chiazaad
 • 1 theelepel honing

Deze groene boerenkool smoothie is rijk aan vezels en kalium, wat helpt bij het reguleren van de bloeddruk. De combinatie van honing en banaan zorgt ervoor dat je een zoete smaak krijgt, waardoor je niks proeft van de boerenkool.

Boerenkool mango smoothie:

 • 1 kopje boerenkool
 • 1 kopje mango
 • 1/2 kopje kokosmelk
 • 1/2 kopje sinaasappelsap
 • 1 eetlepel lijnzaad

Met deze smoothie kom je aan vitamine C en antioxidanten niks tekort, dankzij de mango en sinaasappelsap. Bovendien zorgt de lijnzaad voor extra vezels en omega-3 vetzuren. Gezond is deze smoothie dus zeker! Verder zorgt de toevoeging van kokosmelk voor een romige substantie, waardoor je echt een goeie boerenkool mango smoothie krijgt!

Boerenkool appel smoothie:

 • 1 kopje boerenkool
 • 1 appel
 • 1/2 kopje yoghurt
 • 1/2 kopje appelsap
 • 1 theelepel kaneel

Met de smaak van appel en kaneel in deze smoothie krijg je een geweldige smaakcombinatie. Kaneel en appel gaan namelijk heel goed samen, zoals je waarschijnlijk al wel weet. In heel veel gerechten worden deze twee ingrediënten namelijk gecombineerd. In dit recept zorgt de yoghurt nog voor extra eiwitten en levert de boerenkool extra vezels en vitamine K. Lekkere smoothie recepten als deze wil je dus zeker een keer geprobeerd hebben!

Boerenkool banaan smoothie:

 • 1 kopje boerenkool
 • 1 banaan
 • 1/2 kopje amandelmelk
 • 1/2 kopje ananassap
 • 1 eetlepel amandelboter

Deze smoothie is rijk aan kalium en vitamine C dankzij de banaan en ananassap. De toevoeging van amandelboter zorgt voor extra eiwitten en gezonde vetten. Het drankje wordt vervolgens helemaal afgemaakt door de combinatie van de amandelmelk en de amandelboter. Dit geeft de smoothie namelijk de juiste substantie!

Boerenkool avocado smoothie:

 • 1 kopje boerenkool
 • 1/2 avocado
 • 1/2 kopje kokosmelk
 • 1/2 kopje sinaasappelsap
 • 1 theelepel gember

Door de avocado en kokosmelk heb je met dit recept een echte romige, gezonde smoothie. De combinatie van sinaasappelsap en gember zorgt voor extra smaak en gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem met de vitamine C en antioxidanten. Met deze smoothie bescherm je jouw lichaam dus echt!

Boerenkool bessen smoothie:

 • 1 kopje boerenkool
 • 1 kopje gemengde bessen (aardbeien, blauwe bessen, frambozen)
 • 1/2 kopje yoghurt
 • 1/2 kopje sinaasappelsap
 • 1 eetlepel honing

Deze smoothie bevat veel antioxidanten en vitamine C door de de bessen en sinaasappelsap die eraan toegevoegd zijn. Gebruik wel verse sinaasappelsap, want daar zitten de alleen natuurlijke suikers en de meeste vitaminen en mineralen in. In sinaasappelsap uit de supermarkt zitten vaak heel veel toegevoegde suikers. In deze smoothie voegt de yoghurt ook extra eiwitten en probiotica toe, waar de boerenkool de smoothie aanvult met extra vezels en andere voedingsstoffen die we hierboven hebben uitgewerkt!

In al deze lekkere smoothie recepten hebben we boerenkool gecombineerd met andere gezonde ingrediënten om tot een smakelijke en voedzame smoothie te komen. Met deze recepten hebben we geprobeerd voor ieder wat wils te creëren. Toch kunnen we niet altijd de perfecte smoothie voor jou maken. Iedereen heeft een andere smaak en een ander dieet. Pas de boerenkool smoothie recepten dus naar wens aan en creëer zo je eigen ideale smoothie.

Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…