Hoe kun je een smoothie maken met een avocadopit?

Wist je dat je met een avocadopit een heerlijke en gezonde smoothie kunt maken?! Niet alleen het vruchtvlees van een avocado is super gezond, maar ook de pit bevat heel erg veel voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam en je niet wil missen. Het is daarom zonde om deze pit zomaar weg te gooien. Zo een avocadopit is natuurlijk heel hard, dus moet je deze wel op de goede manier bereiden. We zullen uitgebreid uitleggen hoe je dit moet doen en welke lekkere smoothie recepten je kunt maken met dit ingrediënt. Maar eerst willen we je meer vertellen over waarom je überhaupt zo veel moeite zou doen om een avocadopit te gebruiken in je smoothies. Want wat zijn de gezondheidsvoordelen van een avocadopit?

Inhoudsopgave

Avocadopit Smoothie Recepten

Waarom zijn avocadopitten zo gezond?

Van avocado’s weet iedereen wel dat ze gezond zijn. En hoewel de vrucht zelf een groot aantal voedingsstoffen bevat, zitten er ook veel gezonde voedingsstoffen in de avocadopit. Maar liefst 16% van het gewicht van een avocado is de pit die voedingsstoffen bevat die je niet zomaar in andere voedingsmiddelen terug kan vinden.

Een van de belangrijkste redenen waarom avocadopitten zo gezond zijn, is omdat ze rijk zijn aan antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk voor het bestrijden van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten aan onze cellen en kunnen het risico op verschillende ziekten verhogen, zoals kanker en hart- en vaatziekten. De hoge concentratie antioxidanten in avocadopitten maakt ze een krachtige bondgenoot in de strijd tegen deze schadelijke effecten.

Naast antioxidanten zijn avocadopitten ook rijk aan vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en reguleren de bloedsuikerspiegel. Daarnaast helpen vezels bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Avocadopitten bevatten ook verschillende mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium. Magnesium en kalium zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde bloeddruk en helpen bij het voorkomen van beroertes en hart- en vaatziekten. Ook zijn dit elektrolyten die ervoor zorgen dat ons lichaam gehydrateerd wordt. IJzer speelt een cruciale rol bij het transport van zuurstof door ons lichaam en kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en bloedarmoede. Op verschillende manieren zijn avocadopitten dus goed voor je bloed.

Uit onderzoek is verder gebleken dat avocadopitten ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ontstekingen kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals artritis en andere chronische aandoeningen. Door avocadopitten aan je lekkere smoothie recepten toe te voegen, kun je dus ontstekingen voorkomen.

Hoe kun je avocadopitten bereiden voor je lekkere smoothie recepten?

Nu we weten waarom avocadopitten zo gezond zijn, is belangrijk om te weten hoe je ze kunt bereiden om in je smoothies te verwerken. Het lijkt allemaal best moeilijk, omdat het een harde pit is, maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!

De eerste stap is om de pit uit de avocado te halen. Dit kun je het beste doen door met een scherp mes voorzichtig rond de pit te snijden en hem er vervolgens uit te wippen. Was de pit grondig met water en droog hem af met een schone doek.

Er zijn verschillende manieren om avocadopitten te bereiden. De meest populaire methode is om de pit te roosteren. Dit kun je doen door de pit in een voorverwarmde oven te leggen op 120 graden voor 10-15 minuten. Je kunt de pit ook roosteren in een droge koekenpan op laag vuur tot hij lichtbruin kleurt. Het is hierbij wel belangrijk dat je het echt op laag vuur doet. Anders verbrandt de pit snel.

Een andere manier is om de avocadopit in stukjes te hakken en te vermalen in een krachtige blender of andere keukenmachine. Dit kan wel even duren, omdat de pit vrij hard is. Je kunt de gemalen pit vervolgens toevoegen aan je smoothie-ingrediënten en alles samen goed blenden. Let er wel op dat je de juiste blender of andere keukenmachine gebruikt die genoeg kracht heeft om de pit in stukjes te krijgen. Is deze niet sterk genoeg? Dan zal niet alleen de pit heel blijven, maar gaat ook je machine kapot.

Nog een andere optie is om de pit te koken voor ongeveer 20-30 minuten. Hierdoor wordt de pit zachter en kun je deze makkelijker in stukjes snijden. Het kookwater kun je vervolgens ook gebruiken in je smoothie om extra voedingsstoffen binnen te krijgen. Wanneer je de pit kookt, zullen de vitaminen en mineralen namelijk deels opgenomen worden in het water. Deze manier is voor de gezondheidsvoordelen van de pit dus het minste aan te raden, tenzij je het water ook gebruikt.

Let wel op: hoewel avocadopitten in principe heel erg gezond zijn, is het belangrijk dat ze niet in grote hoeveelheden moeten worden geconsumeerd. Ze bevatten namelijk stoffen die toxisch kunnen zijn in grotere hoeveelheden. Een halve pit per smoothie is meer dan genoeg om van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren.

Smoothie recepten met avocadopitten

Nu je weet hoe je avocadopitten kunt bereiden, is het tijd om deze gezonde pitten op de juiste en lekkere manier in je smoothie recepten te verwerken. De kans dat dit iets heel nieuws is voor jou is namelijk groot. We hebben daarom drie hele lekkere recepten samengesteld die de smoothiepit echt tot zijn recht laat komen!

Groene smoothie met avocadopit

 • 1 rijpe avocado
 • 1 handvol spinazie
 • 1 groene appel, in stukjes gesneden
 • 1/2 avocado pit, geroosterd en vermalen
 • 1 kopje kokoswater

Voeg alle ingrediënten toe aan een blender die sterk genoeg is en blend tot een gladde, romige smoothie. Voeg eventueel wat ijsblokjes toe om de smoothie koeler te maken.

Chocolade smoothie met avocadopit

 • 1 rijpe banaan
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 1/2 avocado pit, geroosterd en vermalen
 • 1 kopje amandelmelk
 • 1/2 theelepel vanille-extract

Alle ingrediënten kun je toevoegen aan een blender en het tot een gladde, romige smoothie mixen. Je kunt eventueel wat zoetstof toevoegen om de smoothie zoeter te maken.

Mango avocado smoothie met avocadopit

 • 1 rijpe mango, in stukjes gesneden
 • 1 rijpe avocado
 • 1/2 avocado pit, geroosterd en vermalen
 • 1/2 kopje kokosmelk
 • 1 eetlepel honing

Je kunt aan dit recept eventueel wat ijsblokjes toevoegen om de smoothie koeler te maken. Wil je er meer proteïne aan toevoegen, dan kun je er nog een schep proteïnepoeder in doen met een vanillesmaak bijvoorbeeld. Deze smoothie heeft een heerlijke tropische smaak door de combinatie van mango en kokosmelk. Bovendien zorgt de avocadopit voor extra voedingsstoffen en een romige textuur.

Nu je weet waarom avocadopitten zo gezond zijn en hoe je ze kunt bereiden voor heerlijke smoothie recepten, is het belangrijk om zelf aan de slag te gaan. Experimenteer met verschillende ingrediënten en verhoudingen om je gepersonaliseerde recepten te maken. Iedereen heeft namelijk andere behoeften en een andere smaak. Dus ga aan de slag en geniet van de voordelen van deze super gezonde pit!

Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…