Hoe gezond is een lekkere smoothie?

Smoothies zijn super lekker en heel gezond wordt gezegd. Maar anderen zeggen ook weer dat smoothies juist niet gezond zijn. Ze bevatten veel suikers en daardoor ook weer veel calorieën. Toch wordt aangeraden om een bepaalde hoeveelheid fruit en groente te eten op een dag zodat je genoeg vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Dus je zou toch denken dat lekkere smoothie recepten wel moeten helpen om aan de aanbevolen dagelijkse inname van groenten en fruit te komen? Toch hoor je mensen nog vaak roepen dat smoothies ziet zo gezond zijn als je zou denken. Wat maakt een smoothie dan ongezond?

Inhoudsopgave

Hoe gezond is een lekkere smoothie?

Waarom zouden smoothies niet gezond zijn?

Zoals je al kan raden en misschien al gehoord hebt, bevat fruit redelijk wat suiker, ook wel fructose genoemd. Dagelijks wordt aangeraden twee tot drie stukken fruit per dag te eten. Maar wanneer je een lekkere fruit smoothie voor jezelf maakt, worden dit er vaak veel meer. Om tot een echt lekker recept te komen, moet je namelijk vaak wel het één en ander mixen om tot de ideale smaak te komen. Meer fruit betekent dus ook meer suiker. Wanneer dit ook nog eens geblend wordt, zullen de vezels verkleind worden. Dit lijkt heel onschuldig, maar dat is het helaas niet. Voor jouw lichaam betekent dit dat je de suikers veel makkelijker op zal nemen, waardoor je bloedsuikerspiegel flink zal stijgen. Uiteraard wordt dit weer tegengegaan door de aanmaak van insuline, wanneer je geen suikerziekte hebt en dit zelf toe moet voegen. 

Maar de aanmaak van insuline is niet het enige wat veroorzaakt wordt door een grote hoeveelheid suiker. Door zo een heftige piek en vooral het heftige dal dat daarna komt als gevolg van insuline, ontstaat de welbekende suikerdip. Wanneer je deze dip ervaart krijg je juist weer meer honger. Een lekkere smoothie wil je vaak juist gebruiken om een maaltijd te vervangen. Als je als gevolg van het drinken van de smoothie juist weer meer honger krijgt, waardoor je vaak gaat snaaien en alleen maar meer gaat eten, dan werkt dit hele idee juist averechts…

Uiteindelijk gaat het erom wat en hoeveel je van iets in het smoothie recept doet om hem lekker en gezond te maken. Kies jij dus voor een smoothie met heel veel fruit, dan kan het toch een stuk ongezonder uitpakken dan je zou verwachten. Maar waarmee zorg je er dan voor dat je een lekkere smoothie wel gezond maakt?

Hoe maak je lekkere smoothie recepten gezond?

Wil jij ervoor zorgen dat jouw smoothie recept gezond is, dan zijn er genoeg dingen die je kunt doen om daarvoor te zorgen. Allereerst is het dus belangrijk dat je maar enkele stukken fruit toevoegt en de dagelijkse aanbevolen inname van twee á drie stukken niet overschrijdt. Op deze manier kom je toch aan de hoeveelheid fruit die je dagelijks zou moeten consumeren, maar zorg je er niet voor dat je een flinke insulinepiek en dal zal krijgen.

Voeg groente toe aan je smoothie

Vervolgens kun je groenten toevoegen aan je smoothie om deze gezonder te maken. Ten eerste bevatten haast alle groenten relatief weinig calorieën, wat ideaal is voor wanneer je af wilt vallen met smoothies. Daarnaast bevat het ook nog eens een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en vezels. Toevoegen van groenten zorgt er dus voor dat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt met daarvoor in de plaats in verhouding redelijk weinig calorieën. Voordeel van groenten is ook dat het vaak weinig smaak heeft. Met de sterke smaken van voornamelijk fruit dat je aan je smoothie toevoegt, zal je de groenten niet eens proeven!

Superfoods kunnen makkelijk verwerkt worden in lekkere smoothie recepten

Natuurlijk zijn superfoods ook niet te vergeten! Veel soorten kun je makkelijk toevoegen aan een smoothie zonder dat je er iets van merkt, en in sommige gevallen maakt het je smoothie juist smaakvoller en beter. Denk hierbij aan verschillende zaden en bessen als chiazaad, gojibessen, hennepzaad en lijnzaad. Dit kun je makkelijk in je smoothie verwerken zonder dat je er iets van zal proeven. Maar ook verschillende noten vallen onder superfoods. Mix je deze mee in een goede blender, dan zal je hier ook zeker geen last van hebben. 

Ook zijn er superfoods als cacaobonen die je juist wel door je smoothie kan doen om naast de gezondheidsvoordelen het ook extra smaak te geven. Nu denken de meesten dat je met cacao een chocoladesmaak krijgt. Echter is dit niet helemaal het geval. Pure cacao is namelijk redelijk bitter. Zorg er bij het toevoegen aan een smoothie dus wel voor dat je niet te veel gebruikt en de smoothie nog wel lekker blijft.

Gebruik de juiste vloeistof

Zoals we in een eerder artikel over hoe je een lekkere smoothie maakt hebben uitgelegd, is de basis van een smoothie de vloeistof die je gebruikt. Dit kan yoghurt of kwark zijn maar ook drankjes met een smaakje. Denk aan bijvoorbeeld een vruchtensap. Echter heb je wel meteen al een redelijke hoeveelheid calorieën met dit soort vloeistoffen. Zeker als het gaat om een vruchtensap uit de supermarkt. Vaak is het namelijk niet helemaal duidelijk wat er in deze sapjes zit en kom je er toch achter dat er veel meer onzin in zit dan nodig. Soms zit er bijvoorbeeld ineens een grote hoeveelheid toegevoegde suikers in. Zonde van de smoothie die je net gezond probeert te maken.

Om er zeker van de zijn dat je geen zinloze calorieën en extra suikers toevoegt aan je smoothie kun je dan ook het beste water gebruiken. Zelfs hier zijn namelijk genoeg varianten op. Kokoswater is een goed voorbeeld. Maar van verschillende merken als Spa heb je ook genoeg mogelijkheden met een smaakje terwijl dit geen enkele calorie bevat. Echter is de smaak hiervan in een smoothie eigenlijk niet te proeven. Je proeft het namelijk heel erg op de achtergrond. Dit komt doordat de smaken werken op je reuk, hetzelfde principe als de Air Up. Met alle fruitsoorten die je door de smoothie doet zal je de smaak dus niet proeven. Het beste kun je dus gewoon water gebruiken als je dit al wilt gebruiken.

De smaak van een eiwitpoeder doet wonderen

Ben jij iemand die veel sport en eiwitten gebruikt, dan zal jij vast wel eens proteïne poeder door jouw smoothie recepten doen. Om verschillende redenen is dit dan ook heel gezond. Eiwitten zijn bouwstenen voor verschillende processen in het lichaam. Zoals je misschien al weet worden eiwitten in het lichaam gebruikt voor het aanmaken van spieren. Door eiwitten aan je smoothie toe te voegen maak je deze dus een stuk gezonder.

Maar dat is niet alles. Naasts de voedingsstoffen die je toevoegt aan een smoothie draagt de smaak van eiwitpoeder ook heel erg bij aan een goede smaak, zonder dat er heel veel suikers en calorieën aan toegevoegd worden. Op deze manier heb je een goede basis voor de smaak van je smoothie. Echter moet je dan wel weer goed rekening houden met de hoeveelheid vloeistof die je gebruikt. Met proteïne poeder wordt de smoothie namelijk al snel te dik. Zeker als je een bananen smoothie maakt waar de substantie al heel dik is.

Kauwen maakt ook een verschil

Zelfs door te kauwen kun je het drinken van een lekkere smoothie als het ware gezonder maken. Wanneer je op voedsel kauwt, wordt er speeksel aangemaakt dat zich hiermee vermengt. In speeksel zitten enzymen die bijdragen aan het verteringsproces en er daarbij voor zorgen dat vitamines en mineralen beter opgenomen worden. Als je dus een smoothie drinkt kan dit zich vaak niet goed vermengen met je speeksel, waardoor het meer tijd nodig heeft in je maag om verteerd te worden en je niet alle vitamines en mineralen opneemt. Door als het ware te kauwen op je smoothie, zal er meer speeksel aangemaakt worden wat zich met elkaar zal vermengen. Dit is dus bevorderlijk voor het verteringsproces en de opnamen van voedingsstoffen!

Is een lekkere smoothie dus wel of niet gezond?

Lekkere smoothie recepten kunnen zeker gezond zijn! het hangt er dus volledig vanaf wat je in de smoothie stopt. Wil je dat je smoothie gezond is, dan raden we je dus aan om als vloeistof water te gebruiken of iets anders wat amper calorieën bevat. Vervolgens is het ook belangrijk dat je niet zomaar alle fruitsoorten bij elkaar doet om een lekkere smaak te krijgen als je de smoothie gezond wil houden. Er zitten namelijk veel suikers, ook wel fructose, in fruit. Hierdoor zal je een heel hoog suikergehalte in je bloed krijgen waardoor er in één keer heel veel insuline aangemaakt wordt. Zo ontstaat er weer een heel abrupt dal waardoor je weer een suikerdip krijgt en het hongergevoel opkomt. 

Maar niet alleen fluctueer je heel erg in de hoeveelheid suiker en insuline in je bloed. Ook zitten er natuurlijk veel meer calorieën in je smoothie. Dus te veel fruit zorgt er juist voor dat je lekkere smoothie ongezond wordt. Zorg dat je de dagelijkse aanbevolen inname van twee tot drie stukken fruit dus niet overschrijdt. Voeg vervolgens groenten, superfoods en eventueel eiwitpoeder toe, en je hebt hét gezonde smoothie recept waar jij je dag mee kunt beginnen!

Lees ook over onze smoothie bowl recepten! Daarnaast heb je waarschijnlijk ook nog niet nagedacht over koffie smoothies. Lees er hier snel meer over!

Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…