Smoothie maken met melk

Melk is een goede toevoeging en basis voor jouw lekkere smoothie recepten. Deze vloeistof zit tussen water en kwark in, waardoor je in principe vaak al de perfecte substantie van een smoothie krijgt. Het wordt namelijk een soort milkshake en met kwark heb je vaak de kans dat de substantie te dik is, waardoor je er toch weer iets als water of melk aan toe moet voegen. Daarbij is het ook belangrijk dat je let op wat je verder aan je smoothie toevoegt. Bananen bijvoorbeeld, zorgen er net als kwark en yoghurt voor dat je smoothie een dikkere substantie krijgt. Het is dus belangrijk om na te denken over welke ingrediënten je toevoegt om wat voor substantie te krijgen. Gebruik je dus kwark én banaan, dan weet je zeker dat je wat water toe moet voegen aan je smoothie om tot een drinkbare mix te komen.

Met melk kun je alle kanten op. Er zijn namelijk ook verschillende melksoorten die je kunt gebruiken. Denk hierbij aan sojamelk, amandelmelk, karnemelk, kokosmelk, havermelk en zo zijn er nog meer soorten die je kunt gebruiken. Ieder heeft weer net een andere smaak en andere voedingswaarden, waardoor je toch weer een andere draai geeft aan je smoothie wanneer je hierin varieert.

Inhoudsopgave

Smoothie Met Melk

Voedingswaarden van melk in jouw lekkere smoothie recepten

Naast de verschillende soorten melk, kun je ook nog kiezen tussen magere, halfvolle en volle melk. Het verschil hierin is het vetpercentage dat de vloeistof bevat. Magere melk bevat in deze over het algemeen 0,5%, halfvolle melk 1,5% en volle melk 3,5%. Verschil hierin is dus dat er meer calorieën zitten in volle melk, dan in halfvolle en magere melk, omdat het vetter is. Maar vetter is niet per se slechter, want vaak bevat dit meer vitaminen en mineralen. Echter is het wel belangrijk om dan kwalitatief hoogwaardige melk te kopen. In het vet van een koe bijvoorbeeld slaan ook alle slechte stoffen als antibiotica en dergelijke zich op. Daarbij komt dat ook allemaal in de uiers van een koe. Biologische producten zijn over het algemeen om deze reden vele malen beter.

Om duidelijk te maken wat voor voedingswaarden melk heeft, pakken we de middelste; halfvolle melk. Per 100 gram of milliliter bevat halfvolle melk 46 calorieën en 3,4 gram eiwitten. In verhouding dus hele mooie cijfers! Daarbij bevat het 1,5 gram vet en 4,8 gram suiker. Maar waar het voornamelijk om gaat, zijn de vitaminen en mineralen die de vloeistof bevat. Melk is namelijk rijk aan vitamine B2, B12 en calcium. Deze voedingsstoffen dragen allemaal bij aan sterke botten. Wel is het belangrijk dat je niet heel veel melk gaat drinken. Door de verzadigde vetten die het bevat kan het ook weer zorgen voor hart- en vaatziekten. Hier moet je dan wel redelijk wat van drinken. Met de hoeveelheden die je toevoegt aan je lekkere smoothie recepten zal je echter alleen van de voordelen profiteren!

3 lekkere smoothie recepten met melk

Bananen smoothie met melk

Voor een lekkere melk smoothie is banaan altijd een goed ingrediënt. Om er alleen voor te zorgen dat je smoothie niet te dik wordt, moet er iets meer melk toegevoegd worden. Zo krijg je een lekkere soort milkshake. Als je daarbij wil zorgen voor een sterkere en zoetere smaak, dan kun je bananen gebruiken die goed rijp zijn. Deze kun je herkennen aan de bruine vlekken die op de banaan beginnen te komen. Wanneer een banaan echt rijp is, zal het namelijk een stuk zoeter zijn en meer smaak hebben dan wanneer het net niet meer groen is. Gebruik de volgende ingrediënten dus voor jouw bananen smoothie met melk:

 • 1 banaan (eventueel bevroren)
 • 200 milliliter melk
 • 3 aardbeien
 • snufje kaneel

Tropische smoothie met melk

Houd jij echt van tropische vruchten? Dan is een melk smoothie met mango én passievrucht zeker iets voor jou. Door de verschillende smaken te combineren, kom je namelijk tot de perfecte smaak. Hierbij kun je ervoor kiezen om ingevroren stukjes mango te gebruiken om meteen een koude smoothie te hebben wanneer je hem gaat drinken! Voor degene die het niet weet: de passievrucht moet uitgelepeld worden. Je kan de schil namelijk niet eten. Met volgende ingrediënten maak je jouw tropische smoothie met melk:

 • 1 passievrucht
 • 75 gram mango
 • halve banaan
 • 200 milliliter melk

Sinaasappel smoothie met melk

Wil jij iedere dag goed starten met een grote hoeveelheid vitamine C? Dan is sinaasappel het ideale ingrediënt om aan jouw lekkere smoothie recepten toe te voegen. Met de melk die je vervolgens toevoegt, kom je tot een echte gezonde smoothie die rijk is aan veel vitaminen en mineralen. In combinatie met aardbeien kom je zo ook nog eens tot de ideale smaak! Met de volgende verhoudingen maak je deze lekkere sinaasappel smoothie op basis van melk:

 • 1 grote sinaasappel
 • 3 aardbeien
 • halve banaan
 • 200 milliliter melk

Voor al deze recepten zijn de verhoudingen voor één smoothie. Wil je het voor meer personen maken, dan moeten dezelfde hoeveelheden per persoon worden toegevoegd!

Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…