Kiwi smoothie recepten

Kiwi is een vrucht die veel mensen lekker vinden. De meeste mensen lepelen de vrucht uit, maar er zijn ook genoeg mensen die de vrucht zelfs met schil en al opeten! “Dat kan niet en is toch niet lekker” zou je denken, maar in de schil zit in alle vruchten de meeste vitaminen en mineralen. Perfect om aan je smoothie toe te voegen! Het beste kun je jouw lekkere smoothie recepten met kiwi om deze reden in een blender maken, in plaats van bijvoorbeeld een sapcentrifuge of juicer. Als je een echte smoothie wilt maken, dan kan het ook niet anders dan dat je dit met een blender doet. Met de andere twee apparaten wordt het namelijk meer een sapje.

Snijd de schillen dus niet van je kiwi en andere vruchten af en mix het mee in je smoothie. Zo heb je weer wat om op te kauwen wanneer je jouw smoothie drinkt. Dit is namelijk goed voor de vertering van je smoothie. Wanneer je kauwt, zal je speeksel namelijk mengen met het drankje, wat al een onderdeel is van de vertering. Speeksel bevat namelijk verschillende enzymen die het verteringsproces op gang brengen. Als we er nog dieper in duiken dan zorgen deze enzymen al voor eiwit-, vet-, DNA- en RNA afbraak. Kauwen op de schil van je kiwi heeft dus vele voordelen.

Inhoudsopgave

Kiwi Smoothie

Wat is het voordeel van kiwi in je smoothie?

Kiwi heeft vele voordelen. Over het algemeen wordt door iedereen altijd gezegd dat fruit gezond is, maar waarom is het gezond? En waarom is kiwi in deze zo gezond?

Allereerst bevat kiwi een onwijs grote hoeveelheid vitamine C. Per 100 gram bevat een kiwi maar liefst 80 tot 100 milligram vitamine C. Voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is de aanbevolen algemene dagelijkse inname van deze vitamine 75 milligram. Eet jij 100 gram kiwi, dan zit je dus al over deze richtlijn! Vitamine C draagt bij aan een gezond en goed werkend immuunsysteem. Indirect wordt je door deze vitaminen dus veel minder snel ziek, want je hebt een heel goed werkend immuunsysteem die alle virussen en goed kan bestrijden. Het is je verdedigingsmechanisme dat je sterk houdt!

Daarbij kunnen kiwi’s zelfs helpen tegen zichtverlies! Het gaat dan vooral om het vochtverlies als gevolg van maculadegeneratie. Hierbij sterven de kegeltjes in het oog af, waardoor je steeds minder gaat zien. Kegeltjes zijn de cellen die in het centrale gedeelte van de netvlies bevinden. Macula is dan ook een andere naam voor netvlies, vandaar de naam maculadegeneratie. Uit onderzoek is gebleken dat je de kans dat dit bij jou gebeurt met 36% daalt wanneer de drie stuks fruit per dag eet. In het onderzoek werden namelijk 110.000 mensen getest die drie stuks fruit per dag aten. Reden voor deze daling is de twee stoffen luteïne en zeaxanthine die kiwi’s bevatten.

Een ander gevolg van het eten van kiwi’s, is een gezondere bloeddruk. Hierbij gaat het voornamelijk om mensen die een te hoge bloeddruk hebben. Dit komt door de mineraal kalium die kiwi bevat. Deze mineraal houdt de gehele bloeddruk in stand. Door de dag heen krijg je namelijk ook genoeg natrium binnen, wat juist voor een verhoogde bloeddruk zorgt. Kalium drukt dit terug en zorgt ervoor dat de bloeddruk gezond blijft.

Lekkere smoothie recepten met kiwi als basis

Kiwi is dus een ideaal ingrediënt als basis van jouw lekkere smoothie recepten. Naast de vele voordelen van de vitaminen en mineralen die kiwi’s met zich meebrengen, zorgt kiwi ook voor de ideale structuur van je smoothie, mits je het in een goede combinatie gebruikt. Kiwi bevat namelijk redelijk wat vocht. Gebruik je het bijvoorbeeld in combinatie met banaan, dan kom je tot de perfecte structuur!

Kiwi smoothie met banaan (1 persoon)

 • 1 kiwi
 • halve banaan
 • 50 mg kwark
 • snufje kaneel

Kiwi smoothie met sinaasappel (1 persoon)

 • 1 kiwi
 • 1 kleine sinaasappel
 • 100 mg kwark
 • eetlepel havermout

Kiwi smoothie met aardbeien (1 persoon)

 • 1 kiwi
 • 3 aardbeien
 • halve banaan
 • 50 mg vanille yoghurt
Het belang van zuiver water in je smoothies
Het belang van zuiver water in je smoothies
Wat maakt zuiver water zo cruciaal? Het gebruik van zuiver water in je…
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
Smoothies maken tijdens een evenement: wat heb je nodig?
De basisbenodigdheden Blenders: Om smoothies te maken, zijn krachtige blenders onmisbaar. Zorg voor…
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Lunchen bij Kasteel Aldenghoor
Haelen herbergt een pareltje waar geschiedenis en gastronomie elkaar ontmoeten: Kasteel Aldenghoor. Als je…